9 Σημαντικά Λάθη στην Κοπτική – Ραπτική

unnamed (1)
Όταν ασχολούμαστε με το σχεδιασμό πατρόν και το ράψιμο των ρούχων, σημαντικές παραλείψεις και λάθη μπορούν να καταστρέψουν το ρούχο.
Τα πιο σημαντικά λάθη που μπορούν να γίνουν, είναι:
1. Συντήρηση ραπτομηχανής.
Η έλλειψη συντήρησης της ραπτομηχανής σου μπορεί να σου στοιχίσει όσο και το κόστος της ραπτομηχανής!! Ειδικά το λάδωμα δεν θα πρέπει να παραλείπεται και ανάλογα με τη χρήση, να γίνεται τακτικά.
2. Ράβω όταν είμαι κουρασμένη.
“Της νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και γελά”. Η παροιμία δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Είναι πιο χρονοβόρο να ξηλώνεις και να διορθώνεις, παρά να το αναβάλεις για την άλλη μέρα.
3. Λάθος υπολογισμός σύμφωνα με το ντεσέν.
Εστιάζουμε τόσο πολύ στις διαστάσεις, που δεν υπολογίζουμε πού πέφτει το σχέδιο. Τα αποτελέσματα πολλές φορές είναι τραγελαφικά όπως στη φωτογραφία.

4. Δεν αντικρίζουμε τις ρίγες
Η εικόνα ενός καλοραμμένου ρούχο πάντα εστιάζει στη λεπτομέρεια. Το να είναι εναρμονισμένες οι ρίγες, είναι μια εικόνα που δείχνει όμορφη όταν προσεχθεί
5. Φιλόδοξα σχέδια που καταλήγουν σε αποτυχία.
Όπως κάνουμε όταν ξεκινούμε κάτι καινούριο, ένα πράγμα κάθε φορά. Φτιάχνουμε ρούχα και αξεσουάρ ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεων και των ικανοτήτων μας. Συχνά, όταν βιαζόμαστε να ράψουμε το ρούχο των ονείρων μας και δεν έχουμε την εμπειρία και τις γνώσεις, το αποτέλεσμα μας απογοητεύει και τα παρατάμε.
6. Αγορά λιγότερων μέτρων.
Όταν πάμε σε ένα κατάστημα για να αγοράσουμε ύφασμα, είναι σημαντικό να έχουμε υπολογίσει σωστά τα μέτρα που χρειαζόμαστε. Αν για παράδειγμα θέλουμε να ράψουμε μία φούστα, καλό είναι να υπολογίσουμε το μήκος, το ζωνάρι κτλ. Καθώς και να λάβουμε υπόψη μας το αν το ύφασμα είναι διπλόφαρδο ή όχι.
7. Διαλέγουμε λάθος ποιότητα υφάσματος
Το κάθε ύφασμα έχει διαφορετική συμπεριφορά στο ράψιμο και θέλει διαφορετική μεταχείριση. Αν είσαι αρχάρια, προτίμησε ένα ύφασμα σταθερό με μικρή ελαστικότητα και χαμηλή τιμή. Δοκίμασε τις δυνατότητές σου, δες πώς συμπεριφέρεται και μετά πάρε αυτό που σου αρέσει.
Μη διστάσεις να συμβουλευτείς τον υπάλληλο του καταστήματος για το ποιο είναι το κατάλληλο ύφασμα.
8. Δεν πήραμε σωστά μέτρα του σώματός μας ή του πατρόν
Ακόμη και ένα νούμερο διαφορά, μπορεί να καταστρέψει όλο το ρούχο. Στην περίπτωση που φτιάξαμε κάτι μεγαλύτερο διορθώνεται. Στην περίπτωση του μικρότερου, όμως, όχι.

Η συμπεριφορά ενός υφάσματος μετά το πλύσιμο και το λάθος στέγνωμα μπορεί να μεταμορφώσει το ρούχο μας σε μικρότερο ή να το ξεχειλώσει. Προσοχή λοιπόν στις οδηγίες..

Καλή επιτυχία!!!