Συμβουλές για Αρχάριους : Επιλογή Νήματος

 

DSC02734-2

DSC02739-2

 

Όταν ξεκινάς για πλέξιμο, το πρώτο που με χαρά πας να διαλέξεις είναι φυσικά το νήμα! Μπαίνεις στο κατάστημα και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις από χρώματα, από ποιότητες και συνθέσεις νήματος! Πραγματικά χρειάζεσαι έναν οδηγό: Πώς να επιλέξεις νήμα.

Αφού επιλέξεις αυτό που σου αρέσει, στην ετικέτα γράφει κάποιες πληροφορίες. Θα αναλύσουμε τις πιο βασικές.

Στην αριστερή εικόνα, πάνω-πάνω αναγράφονται τα γραμμάρια (gr) και τα μέτρα. Είναι σημαντικές πληροφορίες γιατί αν θέλεις να πλέξεις κάποιο πουλόβερ, θα πρέπει να υπολογίσεις το βάρος, για να μην κρεμάσει και να είναι αεράτο.

Παρακάτω γράφεται η σύνθεση ότι είναι 100% superwash wool δηλ. 100% μάλλινο.

Παρακάτω γράφει τις οδηγίες πλυσίματος για να μην “μαζέψει” το πλεκτό ή γενικά να μην καταστραφεί.

Τέλος, έχει το νούμερο των βελόνων πλεξίματος (αριστερά) και το νούμερο από το τσιγκελάκι αν θέλεις να πλέξεις κάτι με τσιγκελάκι (δεξιά). Για να γίνει λοιπόν ένα δείγμα 10Χ10 εκατοστά με βελόνες Νο6,5 , θα χρειαστούν 12 πόντοι στη σειρά και 16 σειρές. Ενώ αντίστοιχα με τσιγκελάκι για το ίδιο δείγμα, 9 πόντοι στη σειρά και 10 σειρές ανάπτυγμα.

Στην δεξιά εικόνα έχει μια επιπλέον πληροφορία πολύ σημαντική. Πάνω-πάνω γράφει τον κωδικό του χρώματος και από κάτω το αριθμό της παρτίδας. Αυτό είναι σημαντικό γιατί αν χρειαστείς για κάποιο λόγο κι άλλο νήμα, από εκεί που το αγόρασες να ζητήσεις νήμα από την ίδια παρτίδα γιατί μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν μικρές διαφορές στο χρώμα.

Καλή αρχή και καλή επιτυχία!